Hot pot éttermek
Lépten-nyomon, ahogy a városban járunk, mindenhol mindenféle ételeket főznek- árulnak a helyi árusok / vándorok.
A plázákban külön szinteket foglalnak el a helyi és a nemzetközi konyhák.
A legfelkapottabb étkezési forma a bevásárlóközpontokban a Hot-Pot.
A hot pot vagy másképpen "forró fazék", illetve "kínai fondü" egy Kínából származó étkezési forma, amely mára a teljes délkelet-ázsiai régióban széles körben elterjedt. Lényege, hogy az asztal közepén rotyogó alaplében (ami lehet egyszerűen csak egy sós lé, vagy húsleves, natúr vagy csípős is) a vendégek maguk főzik meg és szedik ki a különféle alapanyagokat - tipikus alapanyagok: vékonyra szeletelt fagyasztott csirke vagy marha hús, zöldségek, gomba, tofu, hal, tenger gyümölcsei, előfőzött tojás, kínai töltött tészták.
Ez az étkezési forma Thaiföldön az étkezési kultúra és ezáltal a kínai konyha szerves része lett. Számtalan étterem specializálódott rá. Egyes éttermekben a fazék két részre van osztva és a kétféle alaplé fő benne, ilyenkor az egyik általában csípős, a másik nem.
Ebben az étteremben a helyi emberek úgy érezhetik magukat, mintha lenne egy saját konyhájuk, így megtudhatják, milyen érzés is mikor maguk főzik az ebédjüket :-) Csak a mosogatás marad el.
Thaiföldön a lakások 90%-hoz nem tartozik külön konyhahelyiség, a helyi emberek az utcán, vagy étteremekben étkeznek.
Én Kambodzsában már próbáltam ezt az ételkészítési módszert, nem volt rossz, ám nekünk a rezsón a fazékban és serpenyőben sokkal hatékonyabb az ételkészítési technikánk. :)