Karácsonyi hangulat Kuala Lumpurban

2013.11.16 09:20

Malajzia iszlám vallású ország. A lakosság döntő többsége muszlim. 1988 óta hivatalos az országban a Saría (Iszlám Törvénykezés - az iszlám erkölcsi és vallási vezérelve; vallásjog. A saría az isteni kinyilatkoztatásban gyökeredzik, ily módon örök és változtathatatlan. A saría kiterjed a mindennapi élet valamennyi területére, még a tisztálkodási és étkezési előírásokra is. Legfőbb célja a közösség szabályozása.)
Egy kicsit meglepődtem, mikor az utcán és a nagy bevásárló központoknál/-ban már karácsonyi hangulat lengi be a milliőt.

A Karácsony nem ünnepe a muszlimoknak, így egyszerûen nem is tartják. Nem díszítenek fát, nem vesznek ajándékot és a gyerekeket is ehhez szoktatják. Kérdés: A muszlimok miért nem ünneplik a karácsonyt? Milyen motivációs erõk mentén élik meg életük különbözõ tereinek jelenségeit és milyen magyarázatokat, válaszokat adnak ezekre?
A keresztények úgy tekintik, hogy Jézus Isten fia.
Ez az iszlámban, az egyik legnagyobb istenkáromlásnak számít, mivel az alaptétel az, hogy Istennek nincs társa, nincs szülõje vagy fia.
Szóval ez egy olyan dolog, ami még hittételben nagyon ellenkezik az iszlámmal. Ez a narratíva hordozza a Karácsony megítélésének egyik vallási alaptételét. Ezért fontos és hasznos lehet számunkra, ha tájékozódunk arról, hogy mik is azok az ismeretek, amiket az egyik vallás a másikban hibának tekint vagy nem fogad el.
Eszerint az iszlámban Jézus, nem mint Isten fia, hanem a próféták egyikeként jelenik meg.
Õt Isten fiaként imádni, emberi mivoltából kiragadva Isten mellé állítani társításnak minõsül, és a társítás minden formája bûn.
Ez az iszlámban a tiltott dolgok közül az abszolút legnagyobb.

Ettől függetlenül, több helyen már díszesen állnak a csillogó karácsonyfák.

A SOGO plázában már javában karácsonyi hangulat van - sőt kiárusítás is 70-80%-os.

Amúgy október közepén volt egy muszlim ünnep, az Áldozati Ünnep (Hari Raya Haji vagy Aidiladha), közvetlenül a haddzs (a muszlimok éves Mekkába történő zarándoklata) után.

Az iszlám szerint Ábrahám Izmael nevű fiát kész volt feláldozni Istennek, míg a Biblia szerint Izsákot, és a Genesis könyve (TÓRA - a zsidók szent könyve) is Izsákot nevezi meg feláldozandó fiúként. A muszlimok szerint a kulcsszó az „egyetlen” fiú. Izsák Ábrahám másodszülöttje volt, míg Izmael az első, tehát az „egyetlen fiú” elnevezés Ábrahám elsőszülöttjére, Izmaelre utal. Őt tartják az arabok ősének.
Egyes nézetek szerint Izsák nevét később, helytelenül szúrták bele a szövegbe (a Koránban pl. nincs megadva a fiú neve).
Az Áldozat Ünnepén a muszlimok imádkoznak a mecsetekben, és aki megteheti, áldozatot mutat be Allahnak. Általában bárányt ölnek le, a húsát pedig szétosztják a hívők között.
 
Idén november 5-én volt az Iszlám Újév (Awal Muharram), amikor megemlékeznek a próféta Mohamed útjáról Mekkából Medinába (ez az ún. hidzsra), ettől az időtől (VII. század eleje) számolják az iszlám naptárat. Az iszlámban szökőnap nem létezik.
 

Mindezek ellenére december 25-én keresztény ünnep lesz (nem munkaszüneti), mégpedig Karácsony Malajziában. A lakosság kevesebb, mint 5%-a keresztény és mégis ünneplik az indiai, kínai és iszlám ünnepekkel együtt.