Petronas ikertorony

2013.11.14 08:24

Kuala Lumpur egyik jelképe, a Petronas maláj olajipari cég székhelye, a Petronas ikertorony.

1998-tól 2004-ig a világ legmagasabb épületének címét viselhette.

Ceaser Palli argentin építész tervezte, ezt a posztmodern 21.századi épületet, amely a maláj főváros szimbólumává vált. 1992. január 1-én kezdődött a kivitelezés. Az épületet 1994. április 1-én fejezték be.
451,9 méter magasságával beírta magát a történelembe.


 KLCC parkból a petronas                               Ampang Street előtti terület a Petronas árnyékában

A Petronas Towers volt a legmagasabb épület a világon, hat évig, amíg a Taipei 101-ben el nem készült 2004-ben. Jelenleg a dubaji Burj Al Kalifa a legmagasabb épület a Földön.

A két tornyot 172 méter (41. és 42. emelet) magasságban egy kétszintes acélhíd (ún. Skybridge) köti össze. Ez az 58 méter hosszú, 750 tonnás híd 2000-től a nyilvánosság számára is látogatható. A korlátozott számban (egy nap max. 1.000 fő) rendelkezésre bocsátott, kezdetben ingyenes, majd fizetős belépőjegyek reggelente 8:30-tól kerülnek kiosztásra. A tornyok csúcsai nem látogathatók.

A skybridge a legmagasabb 2 emeletes híd a világon. A híd 170 méterrel helyezkedik el a föld felett és 58 m hosszú, súlya 750 tonna.

A Skybridge egyfajta biztonsági berendezés, egy esetleges a tűz vagy egyéb vészhelyzet esetén egyik toronyból a másik toronyba át lehet kellni.


Az I. torony teljes egészében a Petronas cég irodáinak ad helyet, a II. toronyban más cégek is bérelnek irodákat, mint például az IBM, a Boeing, a Microsoft, az Al Jazeera English, vagy a Reuters.

A tornyok több holywoodi filmnek adtak ihletet. Többek között a Brilliáns csapda címá filmnek, amiben Sean Connery és a Catherine Zeta-Jones által alakított betörőpáros az ikertoronyban lévő vállalati szerverről akar több milliárd dollárt leemelni néhány másodperc alatt, majd utána izgalmas menekülést hajtanak végre az összekötőhídon.

1999. április 15-én Felix Baumgartner bázisugrás kiugrott az ablaktisztítási daruról a Petronas Torony tetejéről.

A toronyban luxus bevásárló központ, a Természettudományi Múzeum és a Filharmónikusok koncerterme is megtalálható.

Az ikertorony előtt egy 17 hektáros területen, a KLCC (Kuala Lumpur Commerical Center) trópusi parkot alakítottak ki. Kiválló szabadidős hely, futásra és gyaloglásra egyaránt. Gondozott park, szökőkútakat is találunk beépített látvány- és fény show-val.

Az eljutás a városból is egyszerű. Metróval a rózsaszín színű Ampang vonalon a KLCC megállóig kell utazni.

Esti kivilágított pompában is érdemes ellátogatni, a látvány mindenképpen megéri.