Vietnami Pho leves
Hanoiban, Vietnam fővárosában a legjobb tésztalevesre, a phóra olyan ütött-kopott éttermekben és utcai büfékben lehet rátalálni, ahol a személyzet udvariatlan, a sor végeláthatatlan, a kényelem pedig spártai. A levest viszont a világ legjobb fogásai között emlegetik.
A százéves, fűszernövényekkel és rizstésztával készült marhahúsleves gazdagon fűszerezett. Az ország déli részén szóját is tesznek bele, északon azonban ez szentségtörésnek számít. Azt azonban a nagy francia séfek és a turisták egyaránt elismerik, hogy a pho (kiejtése: fö) a világ egyik legkedveltebb fogása.
Az eredetileg reggeli fogásnak szánt ételt már a nap bármely szakában fogyasztják a szegények és gazdagok, a józanok és az alkoholisták, a fiatalok és az öregek egyaránt.
A pho a vietnámi konyha tradicionális étele. A tésztáját kézzel gyúrják, és amikor főzni kezdik, nem lehet "régibb" négyórásnál. A gyömbért faszénen meggrillezik, majd a levest a fűszerekkel együtt lassú tűzön, nyolc órán keresztül hagyják fortyogni a faszénen.
A mitikus erőleves csirkével gazdagított változatát Japán 1940-es inváziója idején kezdték el készíteni, akkor ugyanis kevesebb más hús volt az országban.
Az étel eredete a mai napig vita tárgya. A tradicionális vietnami konyhában a marhahús inkább hiánycikk volt, mivel az állatokat főként igavonásra használták.
A vörös hús a francia gyarmatosítás idején, a 19. században került a vietnamiak tányérjára. A neve talán a hasonló hangzású francia húslevesből, a pot-au-feu-ből származik, amibe főtt marhahúst és zöldségeket, esetleg pirított kenyeret tesznek.