Hírek - Turisztikai bíróság Pattayán

Ma nyitja meg első turisztikai bíróságát Thaiföld a népszerű tengerparti üdülőterületen, Pattayán.

A bíróság az esti órákban, délután 4.30 és 8.30 között fogadja azoknak a turistáknak a panaszait, akiknek nyaralásuk alatt megséretették fogyasztói jogait, vagy személyes biztonságát. Az egyszerűbb ügyek megoldása várhatóan néhány nap alatt lezajlik, a komplikáltabb esetekkel akár hat hónapig is foglalkozik a bíróság.

Thaiföld bízik benne, hogy a lépéssel az ország még biztonságosabb desztinácóvá válik. A turistákat szolgáló intézmény elsődleges célja, hogy segítse a kommunikációt az érintett felek között. Mivel várhatóan a legtöbb esetben fogyasztóvédelmi ügyeket tárgyalnak majd, a helyben működő apparátus a korábbinál könnyebben, gyorsabban érheti el a feleket és találhat kompromisszumos megoldást. Ha komolyabb a bejelentés, az ügyet hagyományos bíroság elé juttatja a turista törvényszék, ahol idegen nyelveket beszélő hivatalnokok segítik majd a panaszosokat. 

Pattayai esti bírósággal a teszteli Thaiföld, hogy tud működni az intézmény a gyakorlatban. Ha beválik, hat másik üdülőhelyen is nyílnak hasonló turista bíróságok: Krabin, Samuin, Chiang Maion, Phuketen, valamint Bangkok Pathum Wan és Dusit övezetében. Ezeken a helyeken fordul elő leggyakrabban a vendégek "lehúzása". A pattayai bíróság nyitásához kapcsolódóan együttműködési megállapodást írt alá a rendőrség, az ügyészség, a törvényszék és az ország turisztikai minsztériuma, hogy közösen védjék a külföldről érkező nyaralókat. A bírósághoz természetesen belföldi turisták is fordulhatnak panasszal. 

Thaiföldön az elmúlt időszakban olyan nagy ütemben nőtt a turistaforgalom, amellyel az ország jogrendszere nem tudott lépést tartani, de a tervek szerint a jövőben születnek az ágazatot szigorúan szabályozó rendeletek, hiszen az ország gazdaságának jelentős hányada innen származik. 2015-ben például 2 ezer milliárd baht (több mint 47 milliárd euro) bevételt remélnek a turizmusból.