A híres vietnami kávé

2014.03.27 08:21

A kávé termesztését tekintve ugyanolyan a Vietnamban is, mint bárhol másutt, sőt az ország éghajlata abszolút ideális hozzá. Az" arabica" kávét termesztik északon, ahol a klíma hűvösebb és szárazabb, a robusta fajtát pedig ahol egész éven át magasabb a páratartalom, és a hőmérséklet. A Vietnamban termesztett kávé gazdag telt aromákkal rendelkezik.

A kávét még a gyarmati időkben a franciák hozták be, és honosították meg Vietnamban. A kávécserjét 1857-től termesztik a kolostorkertekben, és 1888-ban telepítették északon az első ültetvényeket. A múlt század 20-as éveiben a franciák egy sor ültetvényt hoztak létre a Trung Nguyen környéki hegyvidéki területeken.

Hogyan készítik a kávét Vietnamban

Ugyan már több mint 100 éve termesztenek kávét az országban, mégis itt maga a kávéivás és a kévé készítés a „ca phe” nem régi szokás.A kávé készítés elég sajátos módon történik, a csészére ráhelyeznek egy egyszerű fémből készült szűrőt, ebbe szórják az őrölt kávét, lenyomják, egy rátekert, vagy egyszerűen rátett tetővel, és erre ráöntik a forró vizet. A csészébe pedig szépen kicsepeg a kávé. A rátekert préssel kicsit tovább tart a folyamat, akár 5 percig ist, viszont sokkal tartalmasabb lesz a kávé ital.
Kávé sűrített tejjel a „ca phe sua”, amit nagyon kedvelnek úgy készül, hogy a csésze aljára kerül a sűrített tej a továbbiakban minden a sima kávénál leírtak szerint zajlik.

A "Hideg kávé":  egy csészébe jeget raknak és arra átöntik a sűrített tejes kávét. Ez aztán a lehető leglassabban iszogatják.

A híres Weassel kávé

A Weasel kávét Vietnamban, a pálmasodró (azaz macska) beleiben zajló folyamatok útján nyerik. Az ár horribilis kilónként potom háromezer dolláros (kb: 700.000 Ft/kg) kávéval van dolgunk. Mindenesetre az ínyencek (gourmet) meggyőződése szerint, a különböző országokból hozott — pálmasodrók (macskák) emésztőrendszerét megjárt kávék különböző aromájúak. Például a vietnami — könnyű gyümölcsös. A szkeptikusok szerint ez a kávé különlegesség úgy jelent meg, hogy így könnyebb összeszedni a kávészemeket, mint a fáról leszedni.