2014-02-14 Valentin nap vs Buddhista Ünnep

2014.02.14 08:05

Február 14-én, azaza mai napon nem csupán Valentin nap lesz, de Thaiföldön az év egyik legfontosabb ünnepe, a Makha Bucha következik.
Thaiföldön, Laoszban és Kambodzsában megtartott buddhista ünnepen arra a napra emlékeznek, amikor Buddha megvilágosodása után 9 hónappal, egy tavaszi napon 1250 tanítványa előtt tartott beszédet (akik hívás nélkül gyűltek össze).

A thaiok ezen az estén a templomok körül sorakoznak, egészen pontosan füstölőkkel, gyertyákkal, bambuszvirággal sétálják körbe háromszor a templomot és imádkoznak. Bangkokban ajánlott helyszín a Sanam Luang, a Királyi Palota előtt, itt lesz a legnagyobb búcsú.

A buddhista ünnepnapok mindig a holdfázisokhoz kötődnek, így az év három legjelentősebb ünnepének egyike, a Makha Bucha nap a harmadik hold hónap teliholdjára esik. Annyira kiemelt ünnep ez, hogy ezen a napon nem árulnak alkoholt, bezárnak a bárok és a szórakozóhelyek, s természetesen a híres/hírhedt Full Moon Partyt is elhalasztották.

A thaiok ezen az estén a templomok körül sorakoznak, egészen pontosan füstölőkkel, gyertyákkal, bambuszvirággal sétálják körbe háromszor a templomot és imádkoznak.

A thai hagyományok és hiedelmek szerint fontos dolgot nem lehet csak úgy bármelyik napon csinálni. Így van ez például a hajvágással is, bizonyos napok szerencsétlennek számítanak, akkor nem szabad fodrászhoz menni. Na de Buddha szobor öntéshez tényleg rendkívüli alkalom kell, a Makha Bucha nap pedig valóban szerencsés nap.

A buddhizmusban fontos szerepe van a madzagnak, a szent fonálnak, ott lehet látni az emberek csuklóján, vagy házasságkötéskor is madzaggal összekötött fonalkoszorút helyeznek a menyasszony és a vőlegény fejére, így jelképezve a lelkek egyesülését. Itt és most, a mai este folyamán is hasonló szerepe van a fonalnak a watokon belül, ugyanis sokan az adományok dobozba gyömöszölése után helyet foglalnak a széksorok között és a rácsokról lelogó madzagok közül egyet-egyet a csuklójukra hurkolnak – ezen a fonálon áramlik majd a lélek feléjük a Buddha szoborból.