Ao Dai ruhaviselet, vietnami esküvő

2014.03.25 08:55

Az "Ao Dai" ruhaviselet népszerű és hagyományos a vietnami nők és a férfiak körében.
Az Ao Dai (azaz hosszú ruha) egy feszes hosszú ruha két oldalán hosszú nadrággal. Az ao dai két részből áll: a míder (hosszú ujjú) csatolt ruharészből és egy hosszú szoknyából (a derék). A szoknya térdig, vagy egészen a földig ér.

Az ao dai hivatalosan alkalmi ruha, fogadásokkor vagy esküvők alkalmával viselik. Ugyancsak hagyományos ruházat az iskolai egyenruha a lányoknál, ami a fehér színű ao dai.
Sötétebb színeket az érettebb a nők viselik
A vörös és a rózsaszín a házasság színe, mert ezt a színt tartják a szerencse és a jólét színének.
Általában az ao dai selyemből vagy pamutból készül.

Vietnami menyasszonyok nem viselnek fátyolt, hanem egy kalapot, aminek a neve "khanh vanh".

Milyen is egy hagyományos vietnami esküvő?

Hétköznaponként az utcán rendezik meg az esküvői szertartásokat. A forgalomtól lezárnak egy kis területet, fehér sátort állítanak. Műanyag asztalok és székek alkotjá a berendezést. Virágokkal ízlésesen berendezik a mini helyiséget.

Először is, már az esküvő időpontjának meghatározása igencsak sarkalatos kérdés. Nem mindegy, hogy hogyan állnak a Nagy Napon a csillagok, hiszen ez lesz hatással a fiatal pár későbbi egész életének alakulására.
Ezért a házasulandók azzal kezdik, hogy felkeresnek egy csillagászati kérdésekben jártas úgynevezett jövendőmondót, aki minden oldalról megvizsgálja a lehetőségeket, minden bolygó és csillag állása szempontjából kiválasztja a lehető legtökéletesebb napot.

Amikor ez megvan, a fiatalok megkezdik az előkészületeket.

A meghívókat lehetőség szerint személyesen viszik el és adják át, megközelítőleg két héttel az esemény előtt. Azért nem korábban, mert akkor a vendégsereg fele el sem jönne, ugyanis elfelejtené, hogy meghívták:)

Itt az a szokás, hogy az esküvői fotózkodás is két-három héttel megelőzi a nagy eseményt, így az esküvő napján a vendégsereg már javában lapozgathatja az elkészült albumot. A városban léptem.nyomon főleg este többször láttunk ifjú párokat fényképezkedni.

Maga az esküvő több részletből áll össze.
Egyrészt az ifjú pár, amúgy hétköznapiasan, akár egy rövid sortnadrágban bevonul az illetékes szervhez, ahol aláírják a szükséges papírokat. Ha mindketten vietnamiak, akkor ez viszonylag gyorsan megy.

És ez az esküvő második része, ami természetesen sokkal inkább ceremóniaszerűen zajlik.

A vőlegény közvetlen és kevésbé közvetlen hozzátartozói először elkezdenek összegyűlni a fiús háznál. Mindenkinek van egy különleges tálcája, vagy edénye, amelyet többnyire egységesen vörös bársonyterítővel letakarnak, és lassan átvonulnak a menyasszony házához. Az ara addigra már szépen felöltözve, saját családja körében várja a vendégeket. A hagyományos esküvői öltözet természetesen nagyon díszes ao dai, a vőlegénynek is, turbánszerű fejfedővel.

Amikor megérkezik a vőlegény családja a lányos házhoz, sorra átadják az ajándékokat. A menyasszony mind jövendőbeli férjétől, mind annak szüleitől értékes ékszereket kap ajándékba. Olykor más családtagoktól is. Miután a lánykérést szóban megerősítik, és persze a lány szülei hozzájárulnak, szépen lassan egyenként felékszerezik az arát. Ezután kezdődhet az ivás, evés, ivás, evés majd megint ivás, dínom-dánom:)

Az ifjú pár fényképe díszíti a bejárati táblát, maga a páros pedig a bejáratnál fogadja a gyülekező vendégeket, a gratulációkat és jókívánságokat. Ez utóbbi többnyire az egészség, boldogság és gazdagság témakörét érinti, és még véletlenül sem hangzik el a "Bőséges gyermekáldást!" jelmondat. Ugyanis ha hivatalosan nem is tiltott, de nem illik két gyermeknél többet vállalni manapság családonként.
A bejárathoz közel egy asztalka áll, rajta feldíszített kosár, vagy nagyobb tál, melyet a mellette lévő széken ülő valamelyik közeli hozzátartozó árgus szemekkel őriz. Ide kell ugyanis beledobni érkezéskor a borítékot. Nincs olyan, hogy egy fiatal pár három mikró sütőt, négy vasalót, hat étkészletet kap ajándékba. Egyáltalán nem szokás tárgyi ajándékot adni, kizárólag borítékot. Benne 100-200 dollárt, tehetősebbek esetén még többet. A borítékon mindig szerepel az ajándékozó neve.
Miután mindenki összegyűlt, az újdonsült házaspár és a szülők kiállnak az erre a célra felállított színpadra. Egyvalaki üdvözli a vendégeket, jó szórakozást kíván, és ezzel – na meg persze a megfelelő étel-és főleg italmennyiség elfogyasztásával – mindenki szemében érvényesnek tekinthető a házasság. Bármiféle anyakönyvvezető vagy egyházi elöljáró jelenléte és kinyilvánítása nélkül.