Az első ítélet a vörös khmer időszakról

2014.03.04 22:46

2010-ben megszületett az első ítélet az ENSZ felügyelet alatt működő nemzetközi bíróságon, ahol a vörös khmerek rémuralmáért felelős vezetők felelnek az ország tönkretételéért.

Phnom Penben több száz kambodzsai jelenlétében hétfőn ítéletet hirdettek a vörös khmerek hírhedt börtönének egykori parancsnoka perében. A 68 éves Kaing Guek Eav - más néven Duch - eddig tíz évet töltött börtönben, a vád korábban 40 év szabadságvesztés kiszabását kérte (Kambodzsában nincs halálbüntetés). A bíróság hétfői itéletében 35 év börtönt adott, jelentette a Reuters. Az ítélethirdetést élőben közvetítette a kambodzsai tévé, az ország éttermeiben, kávézóiban ezrek gyűltek össze a készülékek előtt, hogy figyelemmel kísérjék a tárgyalást.

Duchot emberiesség elleni bűntettekben, kínzásban és emberölésben találták bűnösnek, nagy valószínűséggel élete végéig rácsok mögött marad. A Pol Pot vezette maoista vörös khmerek 1975-től 1979-ig tartó kambodzsai rémuralma alatt a hírhedt S-21 jelű, lényegében kínzóközpontként működő phnom pheni börtön parancsnoka volt.

Másodfokon a törvényszék életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a volt börtönparancsnokot 2012-ben Phnom Phenben. Kaing Guek Eavot a per során visszavitték bűncselekményei helyszínére. Beszámolók szerint a volt parancsnok összetört, és sírva kért bocsánatot tetteiért. „Bocsánatot kérek! Tisztában vagyok azzal, hogy nem tudtok megbocsátani, de azt kérem, hagyjátok meg a reményt, hogy ez megtörténhet!