Hanoi városnézés I.

2014.03.22 17:25

A délelőtti órákban a Ho Chi Minh Mauzóleumot és a környékét jártuk be.
Aki nem látta Moszkvában a Lenin mauzóleumot, annak biztos érdekes program lehet a nemzeti hős bebalzsamozott testének látványa, a szigorú katonai őrizet és a vietnami látogatók megilletődöttsége.

Ho Chi Minh pozitív történelmi szerepét Vietnamban senki nem kérdőjelezi meg. Benne nem csupán kommunista vezetőt látnak, hanem azt az embert, aki vezető szerepet játszott az ország gyarmati sorból való felszabadításában és a világhatalom, az USA elleni elképesztő győzelemben.

A gigászi park előtt megpillantható Lenin szobra is.

A mauzóleumban összesen egy dolgot lehet látni, Ho Chi Minh bebalzsamozott holttestét.
Az örökös vezető azt akarta, hogy elégessék, és a hamvait szétszórják (amit láttunk abból, hogy hol lakott, úgy tűnt, meglehetősen szerény ember volt), de hát ez nem passzolt volna a szovjet típusú személyi kultuszba. Így nem vették figyelembe, mit akart, és a Szovjetúnió segítségével megépítették a moszkvai Vörös-tér mását, mauzóleummal, tribünnel, a mauzóleum erkélyéről díszszemléken integető főelvtársakkal. De Moszkvával ellentétben itt még él a rendszer, úgyhogy veteránok és úttörők jönnek, hogy tiszteletüket tegyék Ho Chi Minh emlékének.

A Mauzóleumot 1973. szeptember 2-án kezdték építeni és 1975. augusztus 29-én adták át. Az épület nem csak a "brutál" szovjet stílusjegyeket képviseli, hanem a keleti -főleg a vietnami építészeti elemeket ilyen pl: lejtős tető. A külső burkolat szürke gránítból áll. Az épület 21,6 méter magas és 41,2 méter széles, körülötte 240 különböző fajtájú vietnami növényt találunk.

A turistákat is szabályozzák -minden nap délelőtt 9-től 12-ig lehet megtekinteni-, hol egyes, hol kettes sorokban lehet felvonulni a bejárathoz, minden nagyobb táskát le kell adni, fémkereső kapun átmenni, bent meg némán, tiszteletteljes testtartásban (keresztbetett kéz, vagy más lazaság esetén az őrt álló katonák rászólnak az emberre) végigvonulni. Ho Chi Minh elég jó "állapotban" van, talán azért mert évente két hónapra bezár a mauzóleum, amikor a holttestet Oroszországba viszik "karbantartásra".

A Mauzóleumot mögött található Ho Chi Minh facölöpökön álló háza, ahol élt és dolgozott halálig (1954-tól 1969-ig).

Első épületben a régi autóit állították ki. Moszkvától kapott 2 szovjet gyártmányú monstrumot és a franciáktól egy Peugeot 404-est.
Ezt követően a skanzeni épületben a lakóépületét és dolgozószobáját nézhetjük meg üvegfalon keresztül. Itt Lenin és Marx képére lettünk figyelmesek.

A park ízlésesen kialakított és szépen gondozott. Itt láthatjuk a "golyóházat", ami Észak-Vietnam tradicionális faépülete. 2 szobából áll, területe 100 négyzetméteres.

Még mangófa ösvényt is kialakítottak. Feltehetően Ho Chi Minh kedvelt gyümölcse volt.

A személyi kultusza még ma napig is fennmaradt. Órát, szobrot, kitűzőt is vihetünk szuvenirként, amin a vezető képmása található.