Hanoi városnézés II.

2014.03.22 18:02

Folytatjuk programunkat az Irodalom templomával.
Hanoi óvárosában van a főváros egyik legjelentősebb nevezetessége. Valójában nem egy templomról van szó, hanem egy 11. századi egyetemről, amelyet Konfuciusz kínai filozófus tiszteletére emeltek.

Jelenleg itt egy kulturális-oktatási központ látható, múzeummal, tavakkal, szép kapukkal, medencékkel, pagodákkal és fákkal teli árnyas parkkal.

Hajdan a kőtáblákra vésték a sikeresen doktorált diákok neveit. A táblákat a hanoi-i teknősök tartották, méretük elérte 1,5-2 métert. Nem találunk a szobrok között két egyforma teknőst.

A 11. századi szellemi fellegvárban közigazgatást és költészetet tanítottak fő tantárgyakként, ami jelezte, hogy az irodalom és a hatalomgyakorlás valahogy egymásba fonódott.
Érdekes megnézni, hogy 700 éven keresztül hol oktatták az ország nemeseit, trónörököseit, mandarinjait, az elitet.

A Van Mieut Ly Thanh Tong király hozta létre 1070-ben. Hat évvel később utóda itt nyitotta meg az ország első egyetemét. Kezdetben a királyi család gyerekei, később a mandarinok gyerekei jártak ide, végül bárki jelentkezhetett, ha megfelelő előképzettséggel rendelkezett.

Az iskola a XIV. században, Chu Van An rektor idején élte aranykorát. 1484-től kezdve kőlapra írták azok nevét, akik doktori fokozatot értek el itt, és a hagyomány 1779-ig folytatódott.

Az Irodalom temploma öt udvarból álló komplexum, amelyet a Nagy kapun át közelíthetünk meg. Belépéskor az Út udvarára jutunk, majd a Nagy Középső udvar következik, amely az Irodalom Csillagzata-pavilonhoz vezet.

A harmadik udvar a Kőtáblák kertje, ahol a gyönyörű Mennyei Tisztaság kútját találjuk.

A Nagy Siker kapuján át jutunk a Bölcsek udvarára. Az udvarral szemben áll a kilencoszlopos Szertartások Nagy Háza. Szentélyében helyezték Konfucius szobrát.

Az ötödik udvar a Khai Thanh, amelyre a franciák 1947-ben bombát dobtak, megsemmisítve a szentélyt. 2000-ben az udvart új életre keltették a Thai Hoc Csarnokkal. A vasfa gerendás múzeum és szentély három nagyszerű királynak állít emléket.

Mikor ott jártunk valami iskolai ünnepség lehetett, nagyon sok egyenruhás iskolás gyerekkel találkoztunk.