Hué Tiltott Város

2014.03.19 10:51

A huéi Citadella, maga a Tiltott Város. Kínai mintára épült, hisz a Nguyen dinasztia kínai gyökerekkel rendelkezett.
Alapjában véve ősi praktikát alkalmaztak a Citadella tervezésénél, körös-körül természetes alkotó elemekkel.
Északon a Parfüm-folyó, délre pedig Ngu Binh hegy (a királyi kilátó) veszi kerül.
Két szigetecske található a folyóban, az egyik a Ta Thanh Long (zöld sárkány) és Huu Bach Ho (fehér tigris) 1805 -től 1832-ig építették az ott látható épületeket.

A Citadella terét egy 10.000 méter hosszú és 6,6 méter magas fal zárja körbe ami kb. 21 cm vastag. A külső borítására téglákat használtak.

10 kapu vezet a központba, és két megfigyelő tornya van. A déli kapu: Thuong Tu, a keleti kapu: Cua Dong Ba, stb. minden kapu nevében benne van mely területre jutunk el. A citadellához 24 bástya tartozott.

Ngo Mon-t 1833-ban építették Minh Mang császár uralkodása idején. A kapu elvezet a császári palotához, itt volt a császár megfigyelő pontja a hadseregére és a különböző ceremóniákra.
A déli kapunak két szintje van, a földszinti 5 bejárat látható, de a középsőt csak a király használhatta. A két oldalsó kapun léphettek be a mandarinok, a szélsőkön a katonák és a lovak. A második szint az 5 főnix pavilonja. A király innen nézhette a felvonulásait hadseregének. A tetőzetet fehér arannyal borították, lakkozott fényes cserepekkel. A központi helyiséget határoló, oldalsó helyiséget a család többi tagjának tartották fönn.



Az épületkomplexumot 1804-től 4 császár uralkodása alatt 40 évig építették. Pekingi mintára készült. A domináns szín a vörös (szerencse színe) és a sárga (császári szín).
Tovább haladva a dicsőség kapuhoz értünk, mely sárkány és felhő motívumokkal volt diszítve.
Régen a császár száma a 9 volt, mindahogy a mandarin fokozatok is. Ez köszön vissza a gyülekező téren táblák formájában valamint a tetőn sárkányok formájában.
Beljebb haladva a császár városba kerültünk. Itt több épületet is megtekintettünk, melyek hasonló stílusban épültek. A teljes erődítményt szétbombázta főként Amerika (mert az hitték, hogy tüzérségi épületek), de Észak Vietnám is kivette részét a rombolásban. 60.000 mandarinból összesen 10ezer maradt életben.


A császárváros egyetlen eredetiben fennmaradt épület, a könyvtár, az összes többi épület újraépített.
Az épületeket eredeti alaprajzok és fotók alapján próbálják rekonstruálni .
A legbelső magot, az úgynevezett Tiltott Várost azonban a mai napig nem sikerült újjáépíteni, mert akkoriban tilos volt bármilyen nemű dokumentációt készíteni róla. Így a pekingi tilott várost veszik alapul. Hiszen az egész komplexum kínai-vietnámi kevert stílusban épült.
A pár éve rekonstruált épületek azonban az időjárás viszontagságai miatt úgy néznek ki, mintha legalább 100 évesek lennének.


A száraz történelem mellett azonban igen izgalmas, mondhatni pikáns történeteket is hallhattunk. Például, hogy Tu Duc császárnak 104 felesége és ágyasa volt, azonban gyermekkori himlő miatt, nemzőképtelen volt, így a császári vérvonal itt szakadt meg végleg. Minh Mang császár 3.000 fős "háremet" tartott és ennek köszönhetően ő 142 gyermeket hagyott maga után. Ha valamelyik ágyasra 28 éves koráig sem került sor (16 éves koruktól lehettek ágyasok), akkor hivatalnokok vagy hadvezérek feleségévé váltak. Az ágyasok miután bekerültek a császári palotába, családukkal soha többet nem beszélhettek, hozzájuk a férfiak nem szólhattak, tabu szavakat – mint például a császár és császárné neve, ettől legtöbben 6 hónapig nem is beszéltek, úgy féltek nehogy hibát kövessenek el. A császár halála után, az ágyasokat vagy a császárral együtt élve eltemették, vagy a császári temetkezési helyre száműzték őket, életük végéig. Az új császár új ágyasokat kapott.

Az UNESCO 1994-ben a komplexumot a világörökségi helyszínnek nyilvánította és ezt követően hazai, európai és UNESCOs támogatásából (Amerika neve fel sem merült) mára mintegy 50%-ban újították fel.