Hué

2014.03.19 10:34

Hué Vietnam korábbi fővárosa, az ország középső részén helyezkedik el.
Az egykori császárváros, 1802 és 1945 között a Nguyen-dinasztia 13. császárának vezetése alatt Vietnam fővárosa volt.
Jelenleg is Közép-Vietnam leglátványosabb városa, azonban a háborúk súlyos veszteségeket és komoly rombolást okoztak.

A város elsősorban műemlékeiről híres, amelyek többsége az UNESCO Világörökségének része. A Nguyen-uralkodók székhelye a Citadella volt. Nagy részét a háború során lerombolták, azonban a megmaradó részek még mindig ámulatba ejtőek.
Maga a Citadella megnevezés az egész Birodalmi Városra vonatkozik, ami három fő részből áll: a külső falból, a belső falból és a Tiltott Városból, ahol valaha az uralkodó élt.

Mint a volt császári főváros, Hue ad otthont az uralkodók tombáinak, azaz síremlékeinek. Hét síremléket tekinthetünk itt meg, melyek különlegessége, hogy mindegyiket az adott uralkodó tervezte saját magának, így a hagyományos építészeti díszek mellett a császárok egyéni ízlését is megfigyelhetjük rajtuk, legyen szó pavilonokról, templomokról, a sírt övező kertről vagy a testőrség szobrairól.

A várost keresztülszelő Parfüm-folyón sok szép hajót láthatunk nap mint-nap, a lakóhajók, és sárkányhajók a mindennapi élet részei itt. A látvány bármely partról jellegzetesen vietnámi.

Este díszes pompában -fényjáték által- meg van világítva a huéi híd.

Lakosainak száma ma kb. 340 000. Ma Thừa Thiên Huế tartomány székhelye.
A városban római katolikus érsek székel, habár a város lakosainak többsége buddhista.

A város érdekessége a Nguyen név. Ez ugyanis nem csak egy egész dinasztia királyainak neve, de a mai napig is ez a leggyakoribb családnév: így hívják a vietnamiak 50%-át, ami ugye egy 90 milliós nemzet esetében nem elhanyagolható szám. (Mellesleg Ho Chi Minh-nek is Nguyen az eredeti neve)