Merdeka tér,Abdul Samad Szultáni Palota, Nemzeti Galéria, Textil Múzeum

2013.11.14 20:19

A mai napon a belvárosban lévő nevezetességeket kerestük fel. Gyalog mentünk a Függetlenség, azaz a Merdeka térhez.
A tér Kuala Lumpur főtere, a város lüktető magja. Ide összpontosul a nevezetességek többsége. Szinte minden épülete történelmi ikon.

A Függetlenség terén az Abdul Samad Szultáni Palota, középen a világ legmagasabb zászlórúdja, a másik oldalon a brit időkből fenmaradt gyarmatosítói házak láthatóak, de itt található a Textil Múzeum, a Viktória szökőkút, a Könyvtár, a Kulala Lumpur Városi Galéria és a Royal Selangor Klub is.

A tér eredetileg a Selangor Klub Padang, vagy csak Padang, azaz a Mező néven volt ismeretes. A zöld területen rendezték a Klub krikett meccseit.
Ez a tér volt a helyszíne a maláj függetlenség kikiáltásának, azáltal, hogy az Egyesült Királyság zászlaját (Union Jack) leeresztették 1957. augusztus 30-án 23 óra 59 perckor és a Maláj Zászlót felvonták 1957. augusztus 31-én 0 óra 0 perckor. Azóta minden év augusztus 31-én nemzeti ünnep nap a maláj függetlenség napja.

A téren óhatatlanul is először a indiai mogul építészeti stílusban épült Szultáni Palotára szegeződik a szemünk, látványos megjelenése és központi elhelyezkedése végett. Az Abdul Samad Szultáni Palota szerkezeti kialakítása Sultan Abdul Samad nevéhez fűződik, aki Selangor tartomány szultánja volt az építkezés megkezdésekor, a XIX. század végén. A Palota 41 méter magas óratornya mai napig mutatja a pontos időt. Az épület jelenleg a Maláj Tájékoztatási, Kommunikációs és Kultúrális Minisztériumnak ad helyet. Korábban a Maláj Szövetségi Bíróságnak, a Fellebbviteli Bíróságnak és a Maláj Legfelsőbb Bíróságnak is ez az épület adott otthont. Most ezek a Bírósági Intézmények Putrajayában találhatók.

A világ legnagyobb zászlórúdján, 95 méter magasan lobog Malajzia zászlaja.
A malájok nemzeti lobogójukat a "dicsőség csíkjai"-nak nevezik, négy színből áll: piros, fehér, kék és sárga. A zászlón 14 piros és fehér csík váltakozik. A 14 csík képviseli a 13 tagállamot + 1 szövetségi államot. Bal felső kék részben, amely kék szín a maláj nép egységét jelképezi, található egy sárga félhold, ami az iszlámra, azaz Malajzia államvallására utal, mellette egy 14 ágú csillag is megjelenik, amely a 14 régió egységét szimbolizálja. A sárga szín pedig a maláj uralkodói szín.

A tér jobb oldalán a régi brit gyarmatosítók lakásai láthatók. Kuala Lumpur megalapításában a brit katonák, később a kormányzó fontos szerepet töltött be. A brit adminisztráció központja a folyótól nyugatra, Padangban volt, a mai Merdeka térnél.


Royal Selengor Klubot 1884-ben alapították a Malajziát meghódító britek. Tudor stílusban építették fekete és fehér tikfából. Ide járt össze a brit elit osztály krikettezni, csevegni és iszogatni. Napjainkban is még megrendezik itt a Krikett Világ Kupát.

A téren fellelhető egy öreg, ám még működő szökőkút, a Viktória szökőkút is. A kút több, mint 100 éves és igazán jó állapotban van, ahogy a lenti képen is látszik. Angliából hozták a britek. Mára már Kuala Lumpur egyik jelképévé vált.

A teret körbejárva betértünk a Kuala Lumpur Városi Galériába. A mór stílusú galériát 1898-ban építették. Először nyomdaként, majd könyvtárként funkciónált. Benne Kuala Lumpur rövid történelmi összefoglalóját és megannyi kézzel készült tárgyat csodálhatunk és vehetünk meg.

Interaktív térkép segítségével "utazhatunk" végig a város nevezetességei között. Kuala Lumpurt maketten is megcsodálhatjuk, amelyet a tömegközlekedések fényjátékai és az éjszakai város fényei kísérnek. Szuperül megcsinálták! Legóból készült :)


A Galériába amúgy a belépés díjtalan. :)
A Galéria extra szolgáltatása, hogy minden hétfőn, szerdán és szombaton 9 órától egy 2 és fél órás ingyenes, gyalogos Városi Örökség túrán vehetünk részt idegenvezetővel, amely során 11 nevezetesség kerül megtekintésre.

Ezt követően átsétáltunk a Textil Múzeumba, ahol a maláj nemzet ruházkodási szokásait ismerhettük meg.
A malájok több módon is díszítették kelméiket: batikolás, hímzés, gyöngyvarrás és nyomtatás. Volt, hogy különböző mintákat szőttek az anyagba, belevíve saját motívumaikat és ezáltal kultúrájukat.
Lent a nyomtatásos kelmekészítés menete látható. A legfelső anyagra a sablonnal rányomtatták az alapmintát, majd utána színről színre vitték fel a festéket az alakzathoz igazodva, szintén nyomtatva vagy éppen kézzel festve ecsettel, amíg végül el nem készült a kívánt motívumú és színezetű anyag. Ezt követően fixálni kellett az anyag színeit, hogy a későbbi mosások alkalmával is ugyanolyan ragyogóak maradjanak, mint amikor elkészült a textil.

A Textil Múzeum is meglepő módon ingyenesen volt látogatható. Ez igazán kedves gesztus a Maláj Kormánytól. Habár díjmentes volt a múzeum, mégsem volt oly "nagy tömeg", rajtunk kívül még 3 emberrel találkoztunk.
A belül igen tetszetős dizájnú épületben az épület történelmi jelentőségétől kezdve, a textil történetétől, a különbőző maláj ruhafajtákon át, a ruhakészítés technikáján keresztül ismerkedhettünk meg a maláj textillel. Még filmet is vetítettek a könnyebb érthetőség kedvéért.
Az épületben amúgy a kiállítás mellett étterem, toalett és még shop is rendelkezésre állt. A shopban állítólag még ajándékot is kaphatunk, ha betérünk. Mi ezt nem tettük meg, így vissza kell mennünk.. :)

A Merdeka tér kifelejthetetlen Kulala Lumpur látnivalói közül, s egész napos programot kínál, ha alaposan fel szeretnénk fedezni. Van mit!

Holnap parkba megyünk! :)