Modern rabszolgatartás Kambodzsában II.

2014.02.27 16:40

Kegyetlen titkok a divatvilág kulisszái mögött

2013. májusában történt, hogy a svéd H&M ruhamárka cég által biztosított gyár összedőlt Kambodzsában. A cég azt állítja, nem tudott erről, eredetileg másnak adta a megbízást.

A H&M ruháit gyártották abban a kambodzsai üzemben, amely tavaly összedőlt - közölte a svéd vállalat. A baleset, melyben 23 ember sérült meg, néhány héttel követte a bangladesi tragédiát, amelynek során egy ruhagyárnak is otthont adó épület összeomlása 1.100 ember halálát okozta.

A H&M közleményében azt írta, nem tudott róla, hogy a vele kapcsolatban álló cég alvállalkozásba adta a megbízást, így kerülhetett a gyártás a baleset helyszínére. Az esetről beszámoló Wall Street Journal internetes kiadása szerint Kambodzsában gyakori az ilyen ügylet, noha a megbízók általában kimondottan tiltják. Az eset mindenesetre rávilágít, hogy a nagy nyugati ruhagyárak mennyire nem képesek kontrollálni a termékeik előállításának folyamatát.

 

Az olcsó bérmunka az egyetlen életesély

Szinte minden nagy textilipari brandnél ma már úgy járnak el, hogy a design megtervezése, a tesztelés és a marketing marad a fejlett tulajdonosi országokban, míg a termékeket a fejlődő országokban varrják. Bár Kína még a legnagyobb exportőr, a kínai textilipar 2008 körül kezdte elveszteni versenyképességét, amikor a bérek már olyan szintre nőttek, hogy a szomszédos országok termelési költségei lényegesen kedvezőbbekké váltak pl: Kambodzsa, Bangladesh.

Fotó: AFP / Aamir Qureshi

Megkezdődött a termelés áthelyezése Indiába, Bangladesbe, Kambodzsába. A verseny kegyetlen. A befektetőbarát környezet kialakítása érdekében India például mellőzte a munkaügyi ellenőrzéseket és vizsgálatokat, a munkaerőköltségek pedig egyre lejjebb süllyednek. Nem csak az olcsó munkaerő teszi vonzó célponttá Kambodzsát vagy Bangladest, hanem a kedvező vámszabályozások is.

A gazdaságilag legelmaradottabb országokra érvényes EU-s szabályozás, lényegében – a fegyverek kivételével – minden fejletlen országból jövő import termékre vámmentességet ad. Az unió így kívánja elősegíteni a visszamaradott országok exportját, fellendítve gazdaságukat.

 

 

Még ugyanebben az évben történt, hogy összedőlt egy cipőkészítő üzem Kambodzsában, legalább 6 halott volt. Nagyjából száz ember lehetett az épületben, ötvenen lehetnek még a romok alatt.

 

Leszakadt egy cipőgyártó üzem betonfödéme csütörtökön Kambodzsa Kampong Speu tartományában. Rendőrségi közlés szerint az összeomlott gyárépületből eddig hat holttestet és több sérültet emeltek ki, feltehetően sokan a romok alatt rekedtek.
A fővárostól, Phnompentől nyugatra fekvő tartomány helyettes rendőrparancsnoka elmondta, hogy az amerikai és európai exportra dolgozó tajvani Wing Star Shoe cég helyi üzemének mennyezete nem sokkal a reggeli munkakezdés után omlott be, amikor különböző források szerint 50-100 ember lehetett az épületben.
A hatóságok szerint a balesetet az épület gyenge szerkezete és gondatlanság okozhatta. Az egy szinttel feljebb lévő raktárban ugyanis, ahol a készárut is tartották, nemrég soktonnás ipari berendezéseket helyeztek el.
A ruhaipar a kambodzsai gazdaság legnagyobb foglalkoztatója. Az indokínai ország több mint 500 ruha- és cipőgyárában félmilliónál is többen dolgoznak, 85 százalékban nők. Kambodzsa 2012-ben több mint 4 milliárd dolláros bevételre tett szert az elsősorban az Egyesült Államokba és Európába irányuló ruha- és cipőexportból. Az iparágban fizetett rendkívül alacsony minimálbért áprilisban emelték havi 61 dollárról 75 dollárra (mintegy 14 ezer, illetve 17 ezer forint).

A Phnompen Post című fővárosi lap felidézte, hogy a fővárostól 50 kilométerre nyugatra, Kong Pisey körzetben lévő gyár dolgozói már nem egyszer tartottak tiltakozó akciót fizetésemelést és a munkakörülmények javítását követelve. Legutóbb március végén a közeli autósztrádát zárták le, hogy felhívják a figyelmet követeléseikre.

A globálissá vált ruhaipar fejlődő világbeli üzemeinek munkahelyi biztonsága az elmúlt hetekben világszerte reflektorfénybe került egy ruhaüzemeknek is helyet adó bangladesi épület április 24-ei összeomlása nyomán. A dél-ázsiai ország eddigi legsúlyosabb ipari katasztrófájában 1127 ember vesztette életét. Banglades a világ harmadik legnagyobb ruhaexportőre, Kína és Olaszország után.