Patpong - a piros lámpás, bűnös városrész

2014.02.08 12:17

Prostituáltak, átoperált fiúk, olcsó piaci hamisítványok, nyüzsgés – az átlagos magyar turistának ezek az első gondolatai Thaiföldről. Pedig a 68 milliós ország ennél sokkal többet kínál, miközben persze tökéletesen megfelel a sztereotípiáknak.

A város leghíresebb szórakoztató utcája, a Khao San Road. Az utca egy fogalom: ez az európai hátizsákos turisták gyűjtőhelye. Aki látta Leonardo DiCaprio főszereplésével a Part című filmet, az bizonyára emlékszik a bárokkal és utcai árusokkal teli, nyüzsgő negyedre, ahol még hajnali négykor sem áll meg az élet. Dübörög a zene, folyik a sör és a világ összes nemzete itt bulizik. Aki azonban másfajta szórakozásra vágyik, annak a Patpong negyedben a helye.

Bangkok városában három nagyobb piros lámpás negyed található: Nana Plaza, Soi Cowboy és Patpong.

Az utóbbit kerestük fel -Patpong- ez a kerület híres leginkább arról, hogy a város már jó ideje a prostitúció és a vad éjszakai élet fellegváraként szerepel. Ezt elsősorban azzal az egyszerű ténnyel érte el, hogy az amerikai turisták kapták fel a helyet először még a hetvenes években - kevesebb mint ötven dollárért tudtak/tudnak itt egyéjszakás partnerhez jutni.

Patpong nemcsak a leghíresebb, hanem a legextrémebb is. A lányok (akik olykor nem is lányok - Ladyboy-ok) gyakran láthatók anyaszült meztelenül, és a hagyományos sztriptíz/rúdtánc mellett/helyett egyes testrészeikkel olyan show-műsorokat adnak elő, amelyek után az ember alig hisz a szemének.

A negyed két, egymással párhuzamos, rendkívül hosszú utcából áll, ahol egymás hegyén-hátán állnak a gogobárok, még az ötcsillagos hotel is megtalálható (Dusit Thani Bangkok), diszkók és „hagyományos” bárok, az utcák végén pedig a hamisítás fellegvára áll, egy éjszakai piac, ahol sok tízezer írott CD-ből és DVD-ből válogathatunk, melynek nem kis része természetesen pornográf.

Többféle klub közül válogathatunk, az egyszerű ismerkedőstől (ahol szinte elhitetik a turistával, hogy ő most ismerkedik, nem pedig egy prostituáltat szed fel) kezdve a rúdtáncoson és a karaokén át egészen a masszázsszalonokig és a pingpongshow-kig (ezt mindenki képzelje el magának).
A rendőrségi szabályozás meglehetősen laza (mégiscsak a város egyik legjelentősebb bevételi forrásáról van szó), így sajnos nem ritka, hogy kiskorúak is keverednek a testüket tömegesen áruba bocsátó lányok közé.

Krung Thep városa, amely sohasem alszik. Ez az egyik turisztikai szlogenje Bangkoknak, s valóban, az éjszakai élet egy külön cikket is megérne. A legtöbb turista az esti órákban a Patpong nyüzsgő negyede felé veszi az irányt, ahol éjszakai bárok, sörözők és bordélyok vannak, nem beszélve a hamisított Rolexeket árusító bódék tömkelegétől.