Péntek esti hírek

2014.06.10 10:06

Múlt hónapban, miután a katonaság átvette a hatalmat, hivatalosan ez azt jelenti, hogy a Prayuth Chan-ocha tábornok által vezetett katonai tanács megkapta a királyi jóváhagyást. Rögzítsük a tanács nevét, jelenleg ez a The National Council for Peace and Order (NCPO) – magyarul talán a Nemzeti Béke és Rend Megőrzése Tanácsa a legjobb megközelítés.
A tábornok nem járt a királynál, mindössze levélben történt részéről a tájékoztatás, az udvar részéről pedig a jóváhagyás. Korábban úgy fogalmazott, nem kívánja egy személyes audienciával Őfelségét terhelni.

Minden pénteken kezdődik a hivatalos esti program a thai tévében - minden csatornán természetesen. Prayuth Chan-Ocha tábornok a 2 héttel ezelőtti pénteki debütálás után döntött úgy, hogy a katonai diktatúra vezetőjeként péntekenként beszámol a lakosságnak, hogy mit végzett a katonai tanács a héten. És hogy a külföldiek is értsenek a szóból, angolul feliratozzák.

Bár nem mindent, pont akkor hiányzott a felirat, amikor a tábornok ecsetelte, a külföldiek és a világ adjon több türelmet nekik, hadd bizonyítsanak. Kijárási tilalom ügyben nem ígért semmit, már így sokat lazítottak rajta szerinte. A beszéd végén közölte, hogy semmi baja a tüntetőkkel, akik a hétvégén az Asoke előtt gyülekeztek. De micsoda dolog, hogy 3 ujjal tiltakoztak, s ezzel egy külföldi filmet másoltak; legyünk már thaiok! * Na tessék, a beszéd után jött rögtön egy Junta közlemény: kijárási tilalom felfüggesztve Hua Hin, Cha-Am, Krabi, Phang Nga körzetében
.

Megint egy érdekes junta parancs, ami néhány napja jött ki: mentesítik a Full Moon Partyt a kijárási tilalom alól (jún 9-13, Koh Phangan). Az utasítás kifejezetten a Full Moon Party helyszínére vonatkozik, a sziget többi részén marad a kijárási tilalom (éjfél és 4 között).