Phnom Penh - Sihanukville utazás

2014.03.06 16:55

Elérkezett a nagy nap, elindultunk hétfő reggel Sihanukville-be.
A guesthouseból reggel 8 előtt kicsekkoltunk, levittük a bőröndünket, kifizettük a szobát 2 éjszakára összesen 12 usd-be került 2 főre. Nagyon kedves és segítőkész volt a tulaj. Megbeszéltük vele, hogy az Ő tuk-tuk-jukkal elvisznek bennünket a night market-i buszállomásra - hamár nem fogyasztottunk itt semmit. Pár perccel később már jött a fia, és pattantunk is a járgányba.

Először a srác a nagy piac térhez akart vinni bennünket, útközben odaszóltam, hogy a másik market a mi végcélunk. Mint utóbb kiderült, valamit tudott a gyerek, mert a busztársaság a nagy marketnél várt bennünket.

Visszatérve, pont időben kirakott a Gold VIP busztársaság helyi irodája előtt. Csupán ketten voltunk kezdetben, majd még csatlakozott hozzánk egy svéd nő, és még 3 fickó. Az eredeti buszindulás után kb: 15 perccel jött egy kiscsaj, hogy "sorry, the bus will be delay". OK no problem, mondtam. Majd ismét eltelt egy kis idő, kaptuk az információt, hogy "the bus does not come in the downtown area", ezért hozatnak nekünk egy kisbuszt.

Begurult egy 100 éves kisbusz csotrogány, beszálltunk, még szerencse, hogy csupán 10 percet mentünk a nagy market-ig, ahol várt minket a nagy 4X fős busz. átpakoltunk és máris indultunk Sihanukville-be.
A busz kb: 20 éves lehetett, műbőr ülések, légkondi ment központilag, pár fehér emberen kívül helyiek voltak.

Legalább 1 órába telt, mire kiértünk Phnom Penhből. Meglepően tapasztaltuk, hogy aszfaltozott úton haladtunk végig (kb:260 km). A hosszú út még hosszabbnak bizonyult, mindenki bizonygatta, hogy 4-4,5 óra alatt ide lehet érni. Gyakorlatilag mi 7 órán keresztül jöttünk. Tudjuk, ez Ázsia, itt a távolságot nem km-ben, hanem időben kell mérni!

Útközben több helyen is felvettünk még potyautasokat. Félután volt ebéd szünet is a pusztában.
Begördöltünk délután 3 felé Sihanukville-be. A buszállomás inkább hasonlított egy ipari telepre, mintsem egy komoly tengerparti buszállomásra. Hisz kérem szépen, csak Kambodzsa legszebb, legnagyobb, legfelkapottabb üdölőövezetébe érkeztünk. Szomorúan tapasztaltuk, hogy nem volt aszfaltozott vagy valamilyen szilárd útfelület, így kénytelenek voltunk a vörös homokban menni. Útközben az utcán, utakon több helyen tehenek lézengenek. Néhol a kiégett, kiszáradt füvet próbálják enni, vagy éppen a szemétben turkálnak.

Találtunk egy tuk-tuk söfőrt, akinek fogalma sem volt, hogy merre van a szállásunk, de végülis közösen megtaláltuk és célba értünk.

Megpihentünk és lesétáltunk a tengerparta. Finom fehér homokos a strand, pálmafás. Lassan mélyülő, meleg vizes a tenger. Nincsenek sokan, sőt kifelyezetten kihalt a partszakasz.
Leültünk egy tengerparti bárba, megebédeltünk és hallgattuk a tenger morajlását.

Este lenéztünk a "beach road"-ra, ahol egymás érik a bárok és az éttermek. Mindenhol ugyanazt árulják, ugyanannyiért. Legnagyobb szám a BBQ party 3 usd-ért.