Saigoni Állat- és Növénykert

2014.03.18 16:56

A napokban ellátogattunk a Saigon-i Állat- és Növénykertbe is, ami közvetlenül a Vietnami Történelmi Múzeum mellett van, így az idelátogatók két nevezetességgel is megismerkedhetnek egy füst alatt.

Ez az ország legnagyobb állat- és növénykertje és érdekessége, hogy jövőre, 2015-ben tölti 150. születésnapját. Ez a Saigon szívében elhelyezkedő park, a 8. legrégebbi állatkert a világon!

Rengeteg állat és növényfaj lelhető fel a 12 hektárnyi területen, aranyosabbnál-aranyosabbak és szebbnél-szebbek.




Kezdve mindjárt az állatokkal: több mint 100 faj képviseli magát az emlősök, madarak és hüllők közül, mint majmok, tigrisek, leopárdok, oroszlánok, gibbonok, szarvasok, elefántok, teknősök és kígyók. Íme néhány közülük:









A növények közül is több, mint 200 fajjal, közülük számos ritka orchideával és dísznövénnyel (pl. kaktuszok és bonsaiok) találkozhatunk szépen rendezett, parkosított környezetben. Találhatók itt olyan fák, amelyek több, mint 100 esztendősek!

A botanikus kertben sok ritka fajra és értékes növényre akadhatunk, amelyek közül néhány nem őshonos Vietnamban. Vannak olyan fajok, amelyeket Afrikából és Amerikából hoztak.



A Saigon Állat- és Növénykert egy állat természetvédelmi területre, egy növény természetvédelmi területre, egy orchidea kertre és egy vidámparkra oszlik.

A helyiek nem csak az állatok és a kedvező áru belépőjegy (8.000 VND/fő) miatt térnek be sűrűn ide, hanem a csendes és tiszta (motor- és autómentes) környezet végett is.

A Saigon Állat- és Növénykert nem csak a szórakozás helye, hanem egy hely oktatási, természetvédelmi és tanulmányi célokra. Fontos feladatul tűzték ki, hogy megismertessék a nyilvánosságot az élőlények és a környezet védelméről, különös tekintettel a ritka fajokra. Így minden évben 3200 diák látogat el a kertbe, hogy részt vegyen 1 egy órás előadáson és megnézzen egy 30 perces filmet az állat- és növényvilág védelmével kapcsolatban.

Mind az állatkert rész, mind a növénykert rész megér egy sétát, mert a környezett valóban kellemes és csendes, jó kikapcsolódást ígér kicsiknek és nagyoknak egyaránt.