Sihanukville

2014.03.07 07:31

Sihanukville, Kambodzsa tengerparti üdülővárosa. Másnéven Kompong Som, vagy Snooky -nak nevezik, az ország legszebb tengerparti üdülőövezete.

A város sajnos sötét múlttal rendelkezik.Mindössze 50 évvel ezelőtt az amerikai katonák egy tábort és egy mélytengeri kikötőt alakítottak ki a kambodzsai dzsungel - tengerpart közelében.
1953-ban független lett ország, első vezetőjéről, későbbi uralkodójáról nevezett település lett, Sihanukville.
Hamar fejlődésnek indul a város. Vonzotta a túristákat a fehér homokos beach, a kikötőnek köszönhetően pedig megnyílt a tengeri kereskedelem Kambodzsa előtt.
1967-ben nagyszabású munkálatoknak köszönhetően felépült az ország egyetlen 7 emeletes szállodája, az Independence Hotel.

1970-ben sötét idők jöttek el. Leváltották puccs útján az uralkodót, és Kambodzsában kitört a polgárháború. A kommunista párt a várost átnevezte Kompong Sam-nak. Megalakult a "Vörös Khmer" párt és ideológiai tömörülés. Főbb helyszinéül az Independence Hotel-t választották.
Ugyanebben az évben a rezsim harcosai eltérítettek egy amerikai katonai teherszállító hajót.

Az USA nem hagyta tétlenül, megsemmisítő csapást mért a tengeri kikötőre. A város teljesen elnéptelenedett, kifosztották, a Pol Pot vezette rezsim kifosztotta a valaha virágzó települést.

1993-ban az ENSZ közreműködésével béke tért vissza Kambodzsába. Az UNITAC segítségével 10 évig épült újjá Sihanukville. Megkapta régi városi nevét, aszfaltozott utak épültek és lassan visszatért az élet a 2003-as években. Pár éve vietnami konzulátus is nyílt a városban.



Mai napig látszódik a háború és a polgárháború nyomai, valamint a kambodzsai mélyszegénység.


A híres Angkor sör gyár a városban található.
Közúton Phnom Penhtől már aszfaltozott úton megközelíthető a város - kb:260 km. 2011-ben megnyílt a város melletti repülőtér is, heti 3 járat közlekedik Phnom Penh - Sihanukville és Siem Reap - Sihanukville között. Számos magánbusztársaság is indít járatot a környező telepüsékről/re, valamint Thaiföldre és Vietnamba. Hajóval 2008. óta eljuthatunk a szomszédos thaiföldi Koh Kong és Hat Lek szigetre.
2010-ban megszünt Kambodzsában a vasúti közlekedés.Az országban egyébként 2 irányban építették ki a kötött pályás közlekedést. Az egyik Sihanukville - Phnom Penh, a másik Phnom Penh - Battambag (thai határ) irányában történt.

A város nagy területen helyezkedik el. Gyalogosan a járda hiánya és a dimbes-dombos felszín miatt kicsit körültekintőbben kell közlekedni. Motoros taxit, vagy tuk-tuk-kot lehet leinteni. A fuvar 2-5 usd között mozog, függ a távolságtól. Kerékpárt 1,5 usd/nap, motort 4 usd/nap-ért lehet bérelni.

A település leghíresebb beachei:
* Independence beach: fehér homokos, kb: 10 tengerparti bár, tusolási és wc-i lehetőség adott, felkapott partszakasz, messz a városközponttól kb 1 óra gyalog

* Victory beach: fehér homokos, pár tengerparti bár, szemetes környék, sok tehén, kihalt partszakasz, távolban a kikötő

* Hawaii beach: fehér homokos, nincs tengerparti bár, kihalt partszakasz, 20 perc séta délre a Victory beachtől kietlen környéken keresztül

* Sokha beach: fehér homokos strand, kihalt, nincs árnyék és tengerparti bár, nagy hullámok

* Ochheuteal beach: fehér homokos beach, 1 km-en végig tenegrparti bárokkal, hátrány, hogy itt található a kishajó kikötő

* Otres beach: fehér homokos tengerpart, nyugodt rész