Songkran, a thai újév

2014.04.19 09:04

Három az Újév Thaiföldön.
Először a klasszikus Szilveszter követő január elsején, utána valamikor január végén következik a Kínai Újév, de a legfontosabb az minden április közepén a Thai Újév, vagyis a Songkran.
Jelentőségében talán a magyar Karácsonyhoz lehetne mérni, mert itt is a Songkran a családok együttlétének az ünnepe, ezekben a napokban Bangkok is kiürül, aki csak teheti elutazik vidékre, a szülőkhöz, családhoz. Nem túlzás, kisebb népvándorlás ez, több millió ember jön és megy.
A tradíciónál maradva, ilyenkor alaposan ki szoktak takarítani, összeszedik a lakásban a Buddha és egyéb ereklye szobrokat, alaposan megmossák őket. Illatossal vízzel locsolják meg a szülők, nagyszülők kezét a fiatalok, az idősek pedig jókívánsággal, áldással viszonozzák ezt. Érdekes volt néhzni, hogy a bevásárló központok előtt felállított Buddha szobrokat "megtisztítják az illatos vízzel" a thai emebrek.

Amíg az otthonokban békésen zajlik a Songkran, az utcákon jóval hevesebben és zajosabban ünnepelnek. A legnagyobb vizes őrület zajlik mindenhol, ahol vödrökkel, vízipisztolyokkal, slaggal és minden elképzelhető eszközzel locsolják egymást nemre, korra, nemzetiségre való tekintet nélkül. A thai kormány persze évek óta szeretné, ha kicsit több lenne Songkran idején a tradíció és kevesebb az őrület. Így például próbálja betiltani a púder használatot, mert a Songkranhoz tartozik az is, hogy vizes púderrel pacsmagolják egymás arcát, ami eredetileg a szerzetesi áldáshoz hasonlító szokás volna, de néhány esetben már konkrét zaklatás.


Songkran egyik problémája a vadhajtáson túl az, hogy ha az utcán mászkál éppen valaki, akkor nem tudja kivonni az ünnepből – akár szeretne résztvenni rajta, akár nem.

Songkran idejére a turistáknak a tanács: ha nem akarnak vizesek lenni, akkor a tuk-tuk és a songthaew használatot felejtsék el. Nem egy ember gondolta már, hogy rendes ruhában és bőröndökkel ülve nem lesz célpont. Tévedés. Mindenki szabad préda ilyenkor, egyet lehet tenni, vizes ruhában és fehér arccal mosolyogni. Mert ha bosszús az ember, akkor sem változik a helyzet, max. több vizet és púdert kap, hátha attól felvidul, gondolják a thaiok.

A Songkrán party első számú helyszíne a bangkoki Songkran epicentruma a Silom road és természetesen a Khao San Roadon is sokan voltak, de az főleg a hátizsákos turisták terepe.

A Silom roadot azonban teljes szélességében lezárták és ide a thai fiatalok ömlöttek, a szó szoros értelmében, késő délután már mozdulni sem lehetett a betonon. Estére tyúklépésben közlekedett a tömeg, vizipisztolyozni sem nagyon tudtak, viszont a vizes púdert remekül lehetett kenni mindenki arcára. A legmenőbbek azért az önkéntes tűzoltók voltak, akik nagyon is élvezték, hogy egész délután teljes erőből locsolhatják a tömeget, előlük egyébként még a skytrain hídjára sem lehetett elbújni, mert a vízsugárral oda is elértek.

Bangkokban kedden véget ért a Songkran ugyan, de Thaiföldön még nem, ugyanis a keleti részben, Pattayán és környékén még csak most lendülnek bele igazán, egészen 20-ig lehet az utcákon vizicsatázni.