Statárium és szükségállapot Thaiföldön

2014.05.20 18:53

A thai hadsereg 2014. május 20-án, hajnali 3 órakor statáriális állapotot pontosabban "Marital Law" állapotot hirdetett az egész ország területére.

Egyelőre a thai szakértők és kormányzat tagjai is találgatják, pontosan mit takar a "martial law", egyelőre egy fél puccsnak tűnik.
A hadsereg főparancsnoka televíziós beszédében hangsúlyozta: a lépésre azért került sor, hogy a hadseregnek jogalapja legyen a teljes körű rendfenntartásra a hónapok óta politikai válsággal és nem ritkán erőszakos cselekményekbe torkolló utcai demonstrációkkal küzdő országban. Kiemelte, hogy nem államcsínyről van szó, és kérte a lakosságot, hogy kerüljék a pánikot és folytassák mindennapi életüket.

Ilyen még nem volt, hogy a rendőrséget most leváltotta a katonaság, illetve a korábbi kormányzati és rendőrségi vezetőkből álló rendfenntartó parancsnokságot is feloszlatták a katonák.

A hadsereg alakulatai körbevették a fontosabb TV állomások és rádiócsatornák központjait és a két szembenálló politikai tábor bangkoki bázisait (Miniszterelnöki Hivatal környéke, kormánykomplexum a Chaeng Wattana kerületben, a Demokrácia Emlékmű környéke, illetve Utthayan Road Bangkok nyugati részén).

Az ügyvezető kormányzat a "helyén maradt", de minden jogosítványától megfosztotta a katonaság a kormányzatot. A rendőrséget" felmentették" a szolgálat alól és a katonaság és a katonai rendőrség vette át az irányítást.
A legtöbb kereszteződésnél, fontosabb kormányzati épületek előtt katonai "barakkok" és fegyveres alakulatok tartják fenn a rendet. A belvárosban is megjelentek a tankok.

Bangkokban katonák járőröznek, és ellenőrzésük alá vontak néhány televíziót. "Az együttműködésükre lesz szükségünk, hogy az emberek tudtára adhassuk: nincs ok a pánikra, ez nem egy államcsíny" - mondta egy név nélkül nyilatkozó thaiföldi tábornok. Összesen tíz televízió adását állították le, ezek között egyaránt voltak kormánypárti és ellenzéki csatornák.

A rendkívüli állapot egyebek többek között feljogosítja a hadsereget arra, hogy bírósági engedély nélkül is házkutatásokat hajtson végre, cenzúrázza a médiát, kijárási tilalmat léptessen életbe, megtiltsa a tüntetéseket, és fegyverrel lépjen fel a tilalmat megszegőkkel szemben.

Bangkok két nemzetközi repülőterét is uralja a katonaság. A Suvarnabhumi repülőtérre 500, a Don Mueang repülőtérre 150 katonát vezényeltek ki.

A statáriális állapot kihirdetését követően a politikai és biztonsági helyzet alakulása képlékeny. 

A hadsereg 11 sikeres államcsínyt hajtott végre 1932 óta, amióta Thaiföld alkotmányos monarchia lett. A fegyveres erők 2006-ban döntötték meg Thakszin Sinavatra akkori kormányfő uralmát, és 2006-2008 között "felügyelték" az országot. Eddig úgy tűnt, hogy ezúttal távol maradnak a kialakult belpolitikai válságtól.

Forrás: Bangkok Post