Thaiföldi érdekességek

2014.06.11 09:57

Pár érdekességet szeretnék megosztani Thaifölddel -azon belül is inkább Bangkokkal- kapcsolatban:

Bangkokban minden utcasarkon (szó szerint) van egy 7-11 bolt. A közüzemi számlákat egy bevásárlás alkalmával itt is be lehet fizetni.

Bangkokban a True Wifi üzemeltet ingyenes internetelérést -hátránya, hogy napi 30 perc díjmentes.

Helyi szokás, hogy az utcán már akkor árulják a filmek kalózkópiáit, amikor még mennek a moziban. Sőt, élelmesebb éttermek esténként leadják az egyik aktuális mozifilmet. Mondani se kell, hogy ez a helyi erőszakszervezeteket egyáltalán nem érdekli, a rendőr is innen veszi a DVD-t.

Senki nem gyalogol még 10 métert sem. Kilépnek az épületből, máris integetnek (lefelé), így jelezve, hogy szeretnének egy motoros taxis fuvart.

Mindenki mindenhova robogóval jár. A rekord öt fő volt egy saccra százhúsz köbcentis automata robogón, a következő konfigurációban: apuka fogta a kormányt, az ölében ült a két éves gyerek, a három és az ötéves kislány mögötte, és a sort az anyuka zárta.


Minden thai szerencsehozó amuletteket visel. Ezek kicsi, nyakba akasztott Buddha képek, amik gyártása komoly ipar, és ha egy watról elterjed, hogy ott valami csoda történt, akkor megcsinálták a szerencséjüket, és felvehetnek kétszáz kézművest, messze földről fognak hozzájuk zarándokolni; az egyik dél-thai wat százezer számra készíti az amuletteket évről évre, amiket a lelkes thai lakosság mind meg is vásárol.

Thaiföldön szemétkupacok, alvó kóbor kutyák, parkoló autók és poszter állványok teszik lehetetlenné nagyon sok helyen a járdák használatát. Viszont még Bangkokban is minden utca legalább kétszer olyan széles, mint amit a forgalom indokol, tehát nyugodtan lehet őket használni sétafikálásra.
A thai kormány komoly célja, hogy betartassák az alapvető robogós biztonsági szabályokat, ezért tele van minden táblákkal, amiken egy bukósisak van és mellette a 100% felirat, és semmi más. Állami intézmények kapujára ki van írva, hogy „Helmet only area”, amit nem teljesen értünk, ha a parkolóig eljutottak sisak nélkül, akkor már nem mindegy?

Az összes thai irtózatosan nagy SUV-kat vezet, valamint az autók 80%-a sötétített üveggel rendelkezik, amiket a kormány adókedvezményekkel támogat, és baromira nem látnak ki a kormány mögül.

Minden thai városban tartanak nyilvános női aerobic órákat sötétedés után, ahol csúnya és kövér középkorú thai nők végeznek feltűnően nem megerőltető testmozgást iszonyatosan hangos és rossz popzenére.

Thaiföldön balra tarts van, de minden sofőr szeret időnként áthúzódni a jobboldalra, akkor is ha erre semmilyen forgalmi helyzet által indokolt oka nem lenne. Ezt különösen töküres utakon, beláthatatlan kanyarok előtt szeretik előadni.

Thaiföldön a location-sensitive internetes reklámok közül a leggyakoribb a „Find a foreign husband” volt.

Thaiföldön rendkívül gyakoriak a transzneműek, akiket összefoglalóan gatoui-nak hívnak. Ezt bátran fel is vállalják, rengeteg helyen futottunk feltűnően ádámcsutkás pincérnőbe. Sajnos a populáción belüli arányuk ellenére elég borzasztó jogi helyzetben vannak, a nyilvános diszkrimináció teljesen megszokott, ki vannak zárva a jobb keresetet biztosító munkákból, és sokuk kényszerből a szexiparban köt ki.

Minden thai épület előtt megtalálható egy kis szentély, ahol a szellemek laknak, és időnként kiraknak nekik kis adag ételeket. Ezeket kacsalábon álló miniházakat tilos megérinteni, és iszonyatos sértés a lábfejünket feléjük fordítani.

A thaiok még Ázsiához képest is mélynövésűek.

A vécék a turistás helyen leülősek, messzebb a városközponttól guggolósak. Nagyobb nyilvános vécékben van mindkét fajta, viszont vécépapírral csak a legelőkelőbb helyeken készülnek, az alapértelmezett módszer a slag.

Annyira olcsók és elterjedtek a robogók, hogy soha, egyetlen thait nem láttunk biciklire ülni -indiaiak használják-. Viszont a turistáknak gyakran próbálnak kölcsönadni egyet.

Az egész országban tilos az éttermekben és zárt helységekben dohányozni, és teljesen megdöbbentő módon, ezt a törvényt be is tartják.

Thaiföldön kóbor kutyák vannak mindenhol. De tényleg mindenhol. Közepes méretű korcsok, akiket a helyiek ötletszerűen etetnek. Nem agresszívek, soha ránk nem morogtak, vagy ugattak, és nem is koldulnak, de az ember nincs hozzászokva, hogy az éttermen étkezés közben átügessen egy ötfős falka.

Thaiföldön sok a helyes csaj, de kevés a helyes pasi. Minél délebbre mentünk, annál barnábbak voltak az emberek.

A Magyarországon a teáiról ismert Oishi márka mindent gyárt, aminek bármilyen köze is van az élelmiszerekhez. Csipszek, sütik, narancslevek, dobozok, édességek hatalmas választéka vár minden közértben.

Nőknek tilos megérinteni a szerzeteseket, ha egy nő adományt akar adni egy szerzetesnek, akkor azt a földre vagy egy külön tálba helyezni, amit a szerzetes ezután óvatosan felvesz. Amúgy az országban minden férfi szerzetesnek áll egy időre, két hét és hat hónap közötti időtartamra.

A thai nők egyáltalán nem tudnak magas sarkúban járni, de mégis megpróbálják.

Ha van valahol légkondi, akkor azt biztos, hogy maximumon bőgetik. A mozikba pulóver kell.

Ha az ember kicsit is kimozdul a turistacentrumból, akkor a fehér ember azonnal érdekességnek számít, helyi bakfisok falkái többször is az arcunkba ugrottak egy barátságos hellót visítottak, majd kacarászva elszaladtak.

Baloldali közlekedés van, és az üdítőital palackok ellentétes irányban nyílnak.

Thaiföld államformája alkotmányos monarchia. A király és királyné képe ott díszeleg minden irodában, az utcákon óriási "szentélyeket" állítanak tiszteletükre, és az összes falinaptáron is ők vannak. Kritizálásuk vagy kigúnyolásuk bűncselekmény, jó pár turistát zártak már börtönbe emiatt.

A földre esett pénzre nem szabad rálépni, mert minden érmére és címletre a király arcképét nyomják.

A lakosság 95%-a théraváda buddhista.

A házak falain és a plafonon ezek az apró gyíkszerű lények, a gekkók rohangálnak.

A banánt szinte gyomnövényként kezelik, sok helyen irtják.

Nincsen állami TB, nyugdíj, átfogó szociális- és egészségügyi ellátás.

Folytatás, majd később következik!