Választás napja - 2557-02-02

2014.02.05 08:30

A hivatalos választást 2557-02-02-én vasárnap tartották.
A választásra jogosult 48 millió állampolgárból 12 millióan nem tudtak szavazni (vagy blokkolták a szavazókört, vagy nem is volt kiírva a körzetben a szavazás, mert nem sikerült jelöltet regisztrálni korábban).
Véres, fegyveres összecsapás nem volt.
A nap legkomolyabb incidense a Chuwit Kamolvisit, ex-képviselő és pártelnök móresre tanítja a kormányellenes tüntetőt, aki meg akarja akadályozni őt alkotmányos jogainak gyakorlásában. A thaiok szerint ez is csak egy  trükk, megrendezett jelenet volt.
Bangkokban a helyzet változatlan, biztonságos. Sőt, a helyzet mától kicsit javult, ugyanis a tüntetők két kereszteződésben elbontják a színpadot, biztonsági okokra hivatkozva megszüntetik itt a kereszteződések blokádját (Lad Phrao és Victory Monument)

Hogyan is néz ki egy szavazóhelyiség és egy szavazóúrna?

A szavazás a nyílt utcán, nyitott sátorban történik, "komoly" biztonsági ellenőrzés alatt.

Szavazóhelyiség az utcán

Őrzik a szavazóúrnát

Szavazóhelyiség a város egyik kereszteződésében - Balra a titkos szavazás látható, jobbra a pártok megfigyelői

BTS - SKYTRAIN alatti szavazóhelyiség

Várják türelemmel a reggeli voks leadást

Thai Választási Plakátok:

Thaiföldön a választás végeredménye máris borítékolható, hogy eredménytelen lesz.
A thai alkotmány értelmében, akkor alakulhat meg az új parlament, ha a képviselők legalább 95%-át sikeresen megválasztják, márpedig a kormányellenes tüntetők Dél-Thaiföldön több tartományban is megakadályozták azt, hogy a képviselőjelöltek jelentkezhessenek a választásra.
Elég egyszerű módon, blokád alá vették az irodákat, a jelöltek pedig nem tudtak oda bejutni.


Ez a taktika vonul végig a mostani választáson, két hete vasárnap tartották meg az előválasztást, amikor azok adhatták le a szavazataikat, akik nem a lakóhelyükön voksolnak. Az ország északi- és észak-keleti részén ezt meg is tudták tenni, azonban a bangkoki szavazókörzeteket sikeresen blokkolták a Suthep vezette kormányellenes tüntetők. S ugyanez volt a múlt vasárnap is.
Így a választás eredménytelen lesz, az új parlament megalakulására legalább 3-4 hónapot kell várni, ugyanis a sikertelen körzetekben újrakezdik a választási procedúrát.

 

A vasárnapi választás miatt hivatalosan alkoholtilalom van Thaiföldön szombat este 6-tól vasárnap éjfélig. Bangkokban a szupermarketekben, 7 Elevenekben le is vannak láncolva a sörös hűtők - legalábbis ahol jártam.