Visaka Bucha nap - UPDATE

2014.05.13 09:59

A Visakha Bucha a buddhizmusban a három legfontosabb ünnepek egyike (születés, megvilágosodás, nirvánába való jutás).
A Vesak telihold napjára esik - ez általában májusban van. A világ összes buddhistái ezen a napon összegyűlnek és emlékeznek a történelmi Buddha (Gautama Sziddhártha) bölcsességére, tisztaságára.

Buddha születésétől fogva a mai nepáli területen királyként látta meg a napvilágot a Lumbini parknál a Vesak telihold napján a kutya évében.
29 évesen hátrahagyva világi életét aszkéta életet folytatott, és elindult a megvilágosodás felé. 35 évesen a mai indiai Bihar államban a Vesak telihold napján a kakas évében elérte a megvilágosodást - testének kínzásával csak elhomályosítja az elméjét, de nem jut közelebb az igazi bölcsességhez, ezért felhagyott az önsanyargatással.
Végül az emberi létezés nagy kérdéseivel viaskodva, egy Bódhifa alatt meditálva rátalált a megoldásra, és buddhává, vagyis „megvilágosodottá” vált.
A négy nemes igazságot tanította hívei számára. Ma ez a buddhizmus alapja:

  1. az emberi élet lényegében szenvedéssel teli;
  2. e szenvedés oka az emberi önzés és vágyakozás;
  3. van egy út, amellyel megszabadulhatunk az önzéstől és vágyakozástól;
  4. a megszabaduláshoz az ún. „nemes nyolcrétű ösvény” vezet: a helyes szemlélet, a helyes gondolkodás, a helyes beszéd, a helyes cselekvés, a helyes élet, a helyes törekvés, a helyes vizsgálódás, a helyes elmélyedés.

Halála napja a Vesak telihold napjára datálható Sal fa tövében a kígyó évében.

Thaiföldön a Visaka Bucha napot a Sukhothai-i időszaktól ünneplik (közel 700 évvel ezelőttől).

A Visakha Bucha alkalmából a thai emberek felkeresik a templomaikat, a jelesebb helyeken valódi körmenetek alakulnak ki:
három kört tesznek meg a templom vagy az ereklyetartó körül imádkozva – waira fogott kezükben füstölővel, gyertyával, lótuszvirággal.

A Királyi Paltoa előtti füves területen, a Sanam Luangon is építettek egy aranyozott trónust ereklyetartóval.
Este 9 körül szállították vissza az ereklyét a Wat Phra Keaw-ba (Emerald Buddha temploma), ez a ceremónia is igen sajátságos. Érdekes volt látni, ahogy feltűnik a rengeteg egyenruhás, ugyanis magas rangú rendőrök – talán a királyi testőrség tagjai, ebben nem vagyok biztos - egy monk felügyeletével darabonként szétszedték az ereklyetartót, majd összeszerelték újra a speciális hintó tetején. 
A thaiok szerint rendkívüli áldást és szerencsét jelent, ha valaki ilyen közel lehet az ereklyéhez.